Lyxiga härliga bubblor

Vi är mer kunniga och nyfikna på bubblande vin än någonsin förr. Effekten blir att det lanseras fler mousserande viner ifrån andra områden än bara Champagne. Dryckeskännaren Fredrik Schelin bjuder här på sina bästa tips.

Foto: Raphael Cameron

Varför anses bubbel mer romantiskt än andra drycker? Fredrik Schelin förklarar:

– Känslan av ett mousserande vin är så mycket mer lyxigt än stilla viner. Det är hela känslan från att man hör poppet av flaskan när den öppnas. Till hur det härliga porlande bruset från bubblorna när man häller upp vinet i ett glas. Till tillfället när man låter de härliga bubblorna landa på tungan. Man blir liksom lycklig, och vad kan vara mer romantiskt än att dela ljust detta ögonblick med sin älskade?

Fredriks vintips:

– Här har jag valt ut fem tips som alla finns på Systembolaget. Från olika distrikt som jag själv gärna tar ett glas av. Varför inte köpa en av varje och håll din egen provning. Jämför gärna vinerna bredvid varandra för att hitta just din favorit!

Crémant är ett mousserande vintips från Frankrike som produceras enligt den traditionella metoden. Termen började officiellt användas i slutet av 1980- talet, då uttrycket métodhe champenoise förbjöds på mousserande viner med annat ursprung än champagne.

Clotilde Davenne Nr 7725 Brut Extra Crémant de Bourgogne

SB# 7725, Pris 149:-

Ljust gyllengult, fyllt med fina små bubblor. Doften fylls av vita florala toner, brödighet, citrus och lite mineralrik sälta. Smaken bjuder på vita blommiga inslag, tropisk vit och gul frukt blandat med citrus, brioche, äpplen, sommarsmultron, och mineralrik sälta. Texturen är mjuk och krämigt gräddig.

Trento Doc. Här produceras bara mousserande vin, vitt eller rosé, enligt traditionell metod.

Efter den andra jäsningen, måste vinet ligga på sin jästfällning i minst 15 månader. Detta gäller en NV, non vintage. 24 månder för en Vintage och en Riserva måste ha legat i minst 36 månader. Alkoholhalten måste dessutom vara minst 11,5% för NV och Vintage, medan Riserva måste ligga på minst 12%.

Rotari rosé

SB# 7701, Pris 125:-

Här hittar vi ett behagligt vin fyllt med röda bär, krita och mineralitet.
Moussen är rund och vinet är balanserat med en medellång smak där smultron är framträdande.
Vi gillar vinet och det passar perfekt som aperitif, det finns också på magnumbutelj.

vintips

Cava är till volym räknat världens mest exporterade mousserande vin. Det tillverkas likt champagne enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, men till skillnad från champagne behöver inte cava tillverkas i ett specifikt distrikt.Ordet cava kommer från katalanskan och betyder ”källargrotta”.

El Miracle
SB# 7700
Pris 87:-

En cava i modern stil med friska inslag av citrus, gula äpplen, mineralitet och vita blommor. Perfekt som aperitif och till kycklingrätter.

Passar verkligen jordgubbar till champagne?
Jordgubbar anses sedan gammalt som lyx tillsammans med champagne, och fungerar bra ihop om du väljer en champagne med lite mer sötma. Sötman i jordgubben förstärker vinets syra och vinet upplevs också som mindre sött.

Taittinger Demi-Sec
SB# 7941
Pris 399:-

Vid min första kontakt med vinet så slås jag av elegansen. Det är packat med inbjudande toner som har en hel del gula exotiska frukter som mango och papaya, rostat bröd, torkade fikon och charmig nötighet. Vinet och sötman (dosage på 36 gram/liter) balanseras av en härlig citrussyra och salt mineralton.  Det här vinet passar så härligt väl till bakverk och desserter.

Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Collection Vintage 2012

SB# 7592
Pris: 329:-

Öppen och redo att drickas redan från start. Fruktigt och friskt med toner av röda äpplen, grapefrukt och citrussaftig syra. Årgång 2012 är generellt lite fylligare i stilen som var en varmare årgång. Det här är ett vintips till skaldjur.

Mer mat och dryck >>>

Läs Mer

Bröllopstårta, dessert eller något annat?

Många brudpar står förvirrade i valet att servera bröllopstårta eller dessert på bröllopsmiddagen. Eller bägge delar?

Tårta och tårtbuffé på bröllopet

Ska man bjuda på flera tårtor än bröllopstårtan? Hur många tårtor bör man ha? Hur ska bröllopstårtan se ut? Hur…

Skapa ”Wow-faktor” på ditt bröllop med en tuktuk!

Det är de små detaljerna som skapar den ”wow-faktorn” som gästerna kommer att minnas länge.

Så här väljer du mat till bröllopsfesten

Att bestämma vilken mat du ska njuta av på din bröllopsdag är en härlig och smakrik upplevelse. Vi ger dig…

Vickning – ett uppskattat inslag

Vickning, nattamat, nattsexa… kärt barn har många namn. Vickning är en enklare måltid som serveras framåt småtimmarna på festliga tillställningar…

Bröllop på Svarta Örnshuset

Den anrika, slottsliknande festlokalen med ljuvlig trädgård; specialister på bröllop och stora kalas.

Presenter till matälskare

En pizzaugn från Ooni med dess höga temperaturer säkerställer att din hemmagjorda pizza blir perfekt, oavsett om du är nybörjare…

14 viner till sommarens grillfester!

Grillbuffét på bröllopet eller grillfest med kompisarna? Här är några förslag på passande viner!

Bjud på en säsongsbaserad fördrink

Vill ni bjuda på något annorlunda som passar säsongen så tipsar vi om fyra härliga fördrinkar på bröllopet här.

Bröllopsmiddag

Förhöj er bröllopsmiddag med lyxiga och spännande inslag. Här kommer 14 inspirerande mat och dryckestips!

Visste du detta om champagne?

Vi har gjort en djupdykning ner bland bubblorna och listar här 10 saker väl värda att veta om dryckernas dryck…

Älskade bröllopstårta!

Vilken typ av tårta ska man välja och vilken smakkombination passar bäst? Vi tipsar om vackra bröllopstårtor.

Bröllopsmenyn – trender för 2022!

Runt om i världen dyker nya trender upp gällande mat och dryck. Läs mer om trender i bröllopsmenyn för 2022…

Tårttrender värda att lägga på minnet!

För att vara det trendigaste brudparet i stan bör ni spana närmare på några av dessa fantastiska kreationer.

Bröllopsdrycken till den perfekta dagen

Vilken dryck ska man välja till välkomstskålen och till bröllopsmiddagen? Vi har pratat med en expert på området!

En perfekt ekologisk årgångscava till festen!

Tillverkad enligt champagnemetoden och är ett prisvärt alternativ till minglet, brudskålen och festen.

Efter Corona – så planerar vi bröllop

Corona ställde krav på nya innovativa lösningar och idéer för många – inte minst blivande brudpar som planerar bröllop.

Brudskålen

Att servera champagne och snittar som tilltugg vid brudskålen är tradition, men här ger vi lite nya tips och idéer!

Vintips – Lyxiga härliga bubblor

Vi är mer kunniga och nyfikna på bubblande vin än någonsin förr. Effekten blir att det lanseras fler mousserande viner…

Vad du ska satsa på till bröllopsmiddagen

Ett stort dignande buffébord eller smårätter som delas bland gästerna – här är trenderna!

Allt du behöver veta om bröllopstårtan

Att bestämma utseende, smak, form och att tillsammans med en duktig tårtkreatör skapa en bröllopstårta som fullständigt golvar era bröllopsgäster…

Mousserande vin – smakfulla bubblor

Idag finns det en uppsjö av mousserande viner, men vilken sort ska ni som brudpar bjuda på? Vi på Bröllopsmagasinet…

Vilken bröllopstårta väljer du?

Att välja bröllopstårta är kanske den trevligaste av uppgifter i bröllopsplaneringen. Men vilka smaker ska ni satsa på och vad…

Bröllopsmeny från hela världen

Varför inte testa något nytt till repetionsmiddagen eller bröllopsfesten? Vi på Bröllopsmagasinet har listat små rätter från världens alla hörn…

Bröllopstårtan

Bröllopstårtan känns för de flesta som ett självklart inslag på bröllopsfesten. Men det finns alternativ, eller kanske snarare komplement. Bröllopstårtan…

Sommarbål till sommarens bröllop och fester

Äntligen festsäsong – med bröllop, midsommar, spontana grillkvällar och trädgårdsmingel. Många gäster innebär många drinkar. Så gör det enkelt för…

Rehearsal dinner vs. brunch

Att förlänga bröllopet är fantastiskt och det kan göras på många sätt. Samla dina nära och kära på en rehearsal…

Bröllopsmeny från Bjärsjölagård

En klassisk bröllopsmeny med en förrätt på delikatessen hälleflundra , huvudrätt på mörad flap steak och avslutningsvis en dessert på…

Anrikt bubbel i alkoholfri variant

Till våren och sommarens alla bröllop och festligheter vill vi naturligtvis servera något bubbel i glasen. Den här säsongen finns…

Nya tidens bröllopstårtor

Mode och internationella influenser har fullkomligt tagit den svenska bröllopsvärlden med storm. De bröllopstårtor som idag tillverkas på konditorier över…

Fredrik Schelin

Senaste inläggen

Senaste inläggen

Bröllopen vi minns från 2024

Här är några av kändisarna som gifte sig under 2024!

Läs mer

Bröllopstårta, dessert eller något annat?

Många brudpar står förvirrade i valet att servera bröllopstårta eller dessert på bröllopsmiddagen. Eller bägge delar?

Läs mer

Bröllopstema: 1920-talsbröllop i art deco-stil

Drömmer du om ett Art deco-bröllop inspirerat av filmen The Great Gatsby? Här är allt du behöver veta om 1920-talsfesten.

Läs mer

Säg ja på Norrviken!

Med sina förtrollande stilträdgårdar erbjuder Norrviken den mest romantiska och natursköna kuliss du kan tänka dig för ett bröllop.

Läs mer

Låt dröm bli verklighet på Hovås Kallbadhus

15 minuter söder om Göteborgs centrum ligger havspärlan Hovås Kallbadhus – festvåning, restaurang och privat badplats.

Läs mer

DJ på bröllopet

Stefan berättar mer om hur en DJ jobbar på ett bröllop och varför det är en bra idé att boka…

Läs mer

Vill du gifta dig på ett slott?

Vi ställde några frågor till Anna Håkansson på Bjärsjölagårds Slott i Skåne, ett slott som har anordnat otaliga bröllop genom…

Läs mer

Sjömagasinet – en unik festlokal i Göteborg

Bröllop på Sjömagasinet är en enastående upplevelse. Sommartid går solen ner i hamninloppet, champagne på bryggan är ett måste.

Läs mer

Tårta och tårtbuffé på bröllopet

Ska man bjuda på flera tårtor än bröllopstårtan? Hur många tårtor bör man ha? Hur ska bröllopstårtan se ut? Hur…

Läs mer

Bröllop, möhippa eller svensexa?

På Tweed Hotell, inbäddat i den idylliska skönheten på Skaftö i Bohuslän, skapar vi minnen för livet.

Läs mer