Vett & etikett för gästerna
Vad gäller för dig som gäst? Läs allt du behöver veta här.
Före bröllopet
OSA några dagar innan den sista dagen för att svara som anges på inbjudningskortet. Glöm inte att det är oartigt att svara för sent.
Vad är det för klädkod? Läs på om vad som gäller och välj kläder efter det.
Köp en bröllopspresent. Har brudparet skrivit en önskelista? Då är det bra att du följer den först och främst av respekt för deras önskan.
Läs på om hur du tar dig till vigseln och vilka tider som gäller. Var påläst på körschemat.
Under bröllopet
Kom inte försent till vigselceremonin. Se till att vara där minst tjugo minuter innan det börjar.
Under vigseln är det vett och etikett att stänga av mobilen och vara tyst. Viska inte, skriv inga sms och sitt still. Gå inte ut för en cigg eller ett toalettbesök under vigseln.
Ska du hålla ett tal på bröllopsmiddagen? Ett långt tal kan förstöra kvällens körschema rejält så se till att hålla dig till max tre minuter.
Håller en annan person ett tal? Lägg ner dina bestick eller ditt vinglas. Under tal lyssnar man.
Under en bröllopsmiddag finns det ofta speciella pauser som toastmastern kommer annonsera ut. Det är vid dessa tillfällen du kan gå ut för en nypa frisk luft eller gå på toaletten. Finns det inga sådana kan du smyga ut, men se till att inte gå iväg mitt under ett tal.
Vart lägger man handväskan eller snusdosan? Handväskan får du ha i knäet eller hänga på stolsryggen. Lägg den under inga omständigheter uppe på bordet. Snuset får du ha i fickan eller väskan.
Ska du resa på dig? Ta servetten och vik den lite slarvigt, lägg den sedan på ditt bord.
Efter bröllopsdagen
Skicka gärna ett mejl eller ett sms om hur du tyckte bröllopet var och ge dina fortsatta lyckönskningar. Det här behöver inte vara ett formellt kort, ett mejl räcker bra.