Det finns flera spännande klädalternativ att välja bland inför bröllopet. Frack och kostym är populärast i Sverige men det finns många omtyckta högtidsdräkter att utforska.
Text: Anna Östberg
Foto: Wilvorst / Zlixx of scandinavia
Det stora valet
Klädvalet beror på vilket sorts bröllop man vill ha. Om det är kyrkbröllop eller borgerlig vigsel speglar det av sig på valet av kläder. Det är en god idé att prova kläderna ordentligt ett par gånger före bröllopsdagen. Det är viktigt att alla tillbehör finns på plats och att kläderna sitter perfekt.
Med hjälp av accessoarer, olika tygmaterial och färgval är möjligheterna många även för en brudgum. Det viktigaste är att man känner sig riktigt bekväm i dem på bröllopsdagen.
Folkdräkt
Förr i tiden i Sverige var det brukligt att gifta sig i den dräkt som representerade den egna hembygden. De svenska landskapen har olika dräkter som har olika färger och detaljer. Om man inte vill ha en landskapsdräkt finns den fina Sverigedräkten som består av vit skjorta, blå väst och gula knälånga mollskinnsbyxor.
Numera är det inte lika vanligt som förr att bära folkdräkt på bröllop. Den svenska folkdräktstraditionen har fått stå tillbaka för andra mer internationella klädalternativ. Men trots det bjuder folkdräkten sannerligen på en ljuvlig färgprakt och sysömnadskonst av högsta kvalitet.
Frack
Fracken har en lång tradition av att fungera som högtidsdräkt vid festliga sammanhang i Sverige, och är ett mycket populärt klädval bland blivande brudgummar. En stark konkurrent till frack är den mörka kostymen. Men vill man ha ett ståtligt alternativ är frack att föredra framför kostym som ger ett sobrare intryck. Eftersom fracken är en högtidsdräkt ska den bäras på eftermiddagsbröllop och på festliga kvällstillställningar.
På Nobelfesten är fracken, med vissa speciella undantag, den gängse klädseln för män. Pingvinstjärten är frackens karaktäristiska och speciella signatur och den särskiljer fracken från andra högtidsrockar. Ofta brukar man rekommendera att rundningen på frackrocken ska sluta vid knäveckshöjd. Själva frackrocken är traditionsenligt svart, eller undantagsvis mörkblå. Frackrockens krage är ofta av siden.
Frackbyxorna är sydda av ett slätt och svart tygmaterial med en revär på utsidan på varje ben. Skjortan är vit och av pikémodell.
Skjortan är stärkt och har två bröstknappar. Över skjortan bär man en vit väst. Västen finns i två modeller vilka är med eller utan bakstycke. Fördelen med väst utan bakstycke är att det blir lite luftigare, vilket kan vara en fördel på ett varmt sommarbröllop.
Som pricken över i: et bär man en pikémönstrad vit fluga. Som ytterligare tillbehör tillkommer manschettknappar, hängslen, vit sidennäsduk, svarta strumpor och svarta skor. Kanske kan en vit sidenhalsduk runt halsen anses vara ett vågat tilltag, men den gör brudgummen rasande elegant och sofistikerad.
Ofta hyr man sin frack i god tid före bröllopet. Men om man vet att man kommer att använda frack i andra sammanhang än det egna bröllopet, kan det vara en god investering att låta sy upp fracken hos en skräddare.
Frockcoat/Bonjour
Den engelska frockcoaten och den franska bonjouren är snarlika varandra eftersom rockarna är betydligt längre i jämförelse med kostymen. Rocken går ofta ända ner till knävecket. Förr användes ylle när man sydde upp frockcoats. Men om man använder en frockcoat till ett sommarbröllop är det lämpligare att välja lättare material som till exempel sammet. Rockarna brukar vara i lite mörkare kulörer som grått och svart.
I övrigt är mycket likt kostymens utstyrsel. Till frockcoat/bonjouren bär man vit skjorta, plastrong eller kravatt, väst och svarta skor och svarta strumpor. Frockcoat och bonjour ökar i popularitet och kan vara ett mer spännande alternativ till mörk kostym.
Jaquette (Jackett)
Jacketten ses ofta som ett lite mer flärdfullt alternativ till fracken, kanske för att man kan variera den med olika accessoarer. Man kan säga att jackett är en lite mer avspänd och roligare version av fracken. Den ger helt enkelt inte samma strikta intryck. Med jackettens randiga byxor blir stilen lite mer uttrycksfull. En jackett kan man variera med hjälp av olika accessoarer som slips, västfärg och tygmaterial. Till skillnad från fracken har jackettens rock en rund skärning framtid. Jackettrocken är svart eller grå, och byxorna är grå med ränder.
Västen är av tradition grå eller sämskinnsfärgad. Man kan låta västen få en mer kreativ touch genom olika färgval och sidenmaterial. Skjortan är ofta vit och bärs ihop med en silverfärgad slips eller plastrong. På fötterna bär man svarta skor med svarta strumpor.
På engelska heter jackett "morning coat" vilket indikerar att jacketten bär man traditionsenligt på förmiddagens bröllop. Numera är de reglerna uppluckrade och det går utmärkt att bära jackett även på eftermiddagsbröllop.
Kostym
Om man tycker att frack, jackett och frockcoat känns för uppklätt är kostymen ett bra alternativ. Många brudgummar väljer mörk kostym, det vill säga mörk kava j och mörka byxor. Fördelen med kostym är att utrymmet för olika färgnyanser är många, även om de flesta brudgummar strävar efter att göra ett sobert och elegant intryck. Till bröllopskostymen bär man vanligtvis vit skjorta. Under sommarmånaderna kan man med fördel välja en kostym i ljusare toner. För att få en lite elegantare twist kan man välja att bära en väst till kostymen, och för att lyfta intrycket ytterligare kan man välja en elegant sidenslips. På fötterna sitter svarta eleganta skor med svarta strumpor. Det är mycket värt att lägga ner tid på att hitta en kostym som verkligen har en bra passform.
Smoking
Man kan säga att smokingen är en modernare form av fracken men utan pingvinstjärten. Vanligtvis är smokingen svart eller mörkgrå. Vit smoking hör till ovanligheterna på svenska bröllop. Det fungerar att bära väst under smokingjackan men de flesta nöjer sig med den karaktäristiska maggördeln.
Till smoking bär man fluga och toppar det hela med en näsduk i bröstkavajen. Brukligt är att maggördel, fluga och näsduk har samma kulör. Smokingskjortan är vit och har ofta en ståkrage.
Som till övriga bröllopskläder bär man svarta skor tillsammans med svarta strumpor. Smoking upplevs som ett lite festligare klädval än kostym, och ska användas på eftermiddagsbröllop och under kvällens festligheter.
Uniform
Om brudgummen tillhör en yrkesgrupp som till exempel försvaret eller polisen är det tillåtet att bära uniform som högtidsdräkt. Det är viktigt att komma ihåg att mössan inte ska bäras under vigselakten utan endast utomhus. Förr i tiden var det vanligt att soldater gifte sig i uniform.
Eventuella vapen och svärd fick de lämna ifrån sig innan de klev in i kyrkan. Därför kallas rummet före själva kyrkorummet för vapenhuset.
Skorna
Ofta lägger man ner minst tid på att köpa skor, även om skorna är viktiga bidrag till helhetsintrycket. Dessutom är det viktigt att skorna är bekväma. Köp skorna i god tid före bröllopet och se till att gå in dem för att undvika skavsår. Oavsett skoval ska de vara välputsade och ha hela skosnören. Och glöm inte att ta bort prislappen under skosulorna.
Källor: Mäster Arnes skrädderi Uppsala,
Wikipedia