Förvara med stil

Så länge det funnits smycken har det funnits smyckeskrin.

smyckes

Text: Kristina Rydälv | Foto: Shutterstock.com

Eftersom smycken alltid tillverkats i dyrbara material har dess ägare alltid varit mån om dess förvaring. Och liksom smyckenas utformning har skiljt sig både i material och utformning beroende på kultur, har smyckeskrinens utseende varierat.

I förhistorisk tid, då smyckena bestod av material från djur- och växtriket – horn, ben, skinn, djurtänder, bärnsten, snäckor, fjädrar, användes en bit läder eller skinn för att förvara smycket, då det inte bars på kroppen. I senare, mer framskridna kulturer, då smyckena bestod av guld och ädelstenar, blev själva smyckeskrinet ett smycke i sig, och kunde mycket väl vara lika påkostat och exklusivt som själva smycket.

Idag använder vi olika askar och lådor, ofta klädda i sammet eller mjuk satin, för att skona smycket från repor. För de som reser mycket, finns mjuka ”påsar” med fack och knäppen, som enkelt kan rullas ihop och knytas om.

Det viktigaste med ett smyckeskrin, förutom att man förstås vill att det ska vara vackert och tilltalande, är att det skyddar dina smycken på ett bra sätt. De flesta av oss använder samma förvaring till alla smycken, men om man ska vara noga ska olika material förvaras olika.

«Silver missfärgas naturligt av det svavel som t.ex. finns i luften, på huden, i tyger, plaster och cigarettrök»

Silver missfärgas naturligt av det svavel som t.ex. finns i luften, på huden, i tyger, plaster och cigarettrök. Om silvret väl har kommit i kontakt med svavel uppstår den svarta kemiska föreningen silversulfid som en tunn film på silverytan. Ju längre tid ett silversmycke är utsatt för svavel, ju svartare blir det. Svep därför gärna in dina silversmycken i täta plastpåsar när du inte använder dem.

Pärlor däremot behöver andas och bör inte förvaras i påsar. Förvara pärlorna i linneduk eller annat mjukt material, dock inte i bomull eftersom den torkar ut det vatten som finns i pärlan.

Förvara dem heller inte i direkt solljus, eftersom även detta torkar ut pärlan och kan få den att spricka. Undvik även kraftiga temperaturväxlingar. Varma pärlor bör inte läggas på kalla ytor. Tänk också på att förvara pärlorna skilda från andra smycken, eftersom deras mjuka, porösa yta lätt kan repas.

Guld missfärgas normalt inte, men kan behöva rengöras ändå. Särskilt i rörliga delar, fördjupningar och fattningar samlas smuts, tvål och kosmetikarester. Guld kan dock svärtas i kontakt med huden.

När exempelvis en kedja bärs runt halsen nöter öglorna på varandra och slipar loss små metallpartiklar som går i kemisk förening med sulfider och klorider i personens avsöndring av hud och svett. Guld är en relativt sett mjuk metall, och bör förvaras mjukt och inte tillsammans med hårda eller vassa föremål.

Sammanfattningsvis kan sägas att man bör förvara sina smycken mjukt och på en torr plats, gärna i ett smyckeskrin med olika fack för olika slags smycken. Har du bara ett stort fack i ditt skrin, svep in de olika materialen i dukar och påsar.

Badrummet är en vanlig, men ingen bra förvaringsplats, eftersom den fuktiga luften skyndar missfärgningen av silvret. Förvara heller inte smyckena tillsammans med nycklar, mynt eller annat hårt material, då pärlorna kan nötas och bli repiga.

Ett litet tips är att du kan ha några sockerbitar i smyckeskrinet det gör så att silvret håller sig fint längre.

Smyckeskrin från Safira

Smyckeskrin från Albrekts Guld

Smyckeskrin från Albrekts Guld