Själva ordet diamant härstammar från det Grekiska ordet adamas, som betyder oöverträffad och det finns massor utav myter och legender kring diamanten. Hinduerna till exempel, trodde att diamanter skapades när blixten slog ner i stenar. Romarna älskade också diamanter. De bar dem ofta på slagfälten, eftersom de trodde de hade magiska krafter som skyddade dem mot fiender. Diamanter var länge bara för kungligheter. Först på 1400-talet började man se diamanter innefattade på smycken.
Vanligaste färgerna
När man ska värdera en diamant använder man fyra punkter. De kallas för de 4C. Cut/ slipning, Color/ färg, Clarity/ klarhet och Carat weight/ karat vikt. I den här artikeln tänkte jag fokusera på diamantens olika färger.
Helt färglösa diamanter är extremt ovanliga. De är väldigt vackra och mycket eftertraktade, speciellt av samlare. För oss vanliga ”dödliga” ser i princip alla diamater vita ut, men det finns flera grader av vithet hos diamanten. Så här ser diamantens färgskala ut:
D-E (River) – Mycket sällsynt vit färg.
F-G (Top Wesselton) – Sällsynt vit.
H (Wesselton) – Vit.
I (Top Crystal) – Mycket lätt tonad vit.
J (Crystal) – Lätt tonad vit.
K-L (Top Cape) – Tonad vit.
M-N (Cape) – Lätt gulaktig.
Ovanliga och värdefulla
Förutom vita och gulaktiga diamanter finns det även en del ”färgade” diamanter. Dessa är väldigt ovanliga och därmed också väldigt värdefulla. De kallas för Fancy coloured diamonds och värderas, till skillnad från övriga diamanter, utifrån intensiteten av sin naturliga färg. De ”fancy” diamanterna finns som sagt i flera olika färger såsom:
Rosa: Världens dyraste diamanter som betingar rena fantasipriser. Den mest eftertraktade rosa diamanten har en rödaktig nyans och förekommer som ca 2 karat av 1 000 000 karat diamanter.
Gul: Den gula diamanten förekommer i flera nyanser och den värdefullaste kallas för kanariegul.
Orange: Den vackra orange diamanten har ofta lite gult eller brunt i sig vilket ofta ger en härlig glans. Färgen uppstår av en defekt i diamanten och den tillhör, även den, en av de värdefullaste.
Grå: Grått är inte det man helst vill ha i en diamant men eftersom den ändå är en ädelsten varierar priserna från, i ”ädelstensvärlden” billigt, till mer värdefullt.
Grön: Den dyrbaraste diamanten efter den blå och den rosa. Färgen kan variera men den dyrbaraste är den blå-gröna. Den gröna färgen skapas utav att stenen har varit utsatt för radioaktivitet. Detta är helt ofarligt eftersom det har gått miljontals år och stenen har tillåtits ”svalna”. Man kan också skapa färgen i ett laboratorium.
Brun: Har den största färgskalan. Från rent brun till mindre önskvärda nyanser som drar åt det rosa, blå och gula hållet. Färgdragningar åt det mer mörkrosa, röda eller gula hållet ökar däremot den bruna diamantens värde. Eftersom den bruna färgskalan är så stor finns det flera olika namn på de bruna nyanserna. Bl.a. kaffe, champagne, konjak och bärnsten.
Blå: Detta är en av de mest eftersökta och de absolut dyrbaraste diamanterna i världen. Den förekommer så sällan som 1 karat på 1 000 000 karat. Färgen varierar mellan ljusblå till mörkblå. Vanligast är blå diamanter med inslag av grått. Det man helst vill ha är dock inslag av grön eller violett nyans.
Kameleont: Den här häftiga typen av diamant är från början grön men växlar färg vid upphettning. När temperaturen stiger över 50 grader får den en vacker härlig gul färg som den behåller så länge den får vara i mörker. När det sedan blir dagsljus igen, skiftar den tillbaka till sin gröna färg.
Svart: Den här typen av diamant är så kompakt att den inte släpper igenom något ljus och upplevs därför som svart. Den saknar också ljusspelet som är så typiskt för en diamant. Det som är viktigt för den här stenens värde, är därför finishen.
Det finns inte många svarta diamanter i världen och numera tror flera forskare att den svarta diamanten kan vara rester av exploderade stjärnor, det ni!•