I dag är det vanligast med flera små, runda bord vid bröllopsmiddagen. Men det är inte säkert att det som är vanligast passar bäst till er fest. Vi har tagit ett snack med Heidi Elisabeth Fjellheim som är chef på Losby Gods där det arrangeras bröllop i stort sett varje lördag året runt.
Text: Eva Alnes Holte Foto: Sisoje/Daria Minaeva
Råd från en expert
– Jag tycker att det är kul att ge råd till brudpar som planerar sitt bröllop, berättar Heidi.
– Ofta är paren osäkra på hur de ska arrangera en så viktig fest. Det ska vara både socialt, trevligt, värdigt och stilfullt på samma gång. Som regel kommer gästerna även från olika generationer och har därmed olika förväntningar på hur en bröllopsfest bör vara. Man bör väga in flera saker än bara det visuella när man planerar hur festlokalen ska se ut.
Runda bord
– De flesta bröllopsmiddagarna hos oss sker vid runda bord med ett huvudbord till brudparet och föräldrarna. Vi brukar duka för åtta personer vid varje gästbord och det brukar röra sig om 6-10 styck, med andra ord mellan 48-80 gäster. Mittpunkten i lokalen är huvudbordet, som inte är runt, så att alla gästerna kan se bröllopsföljet.
För gästerna är det en väldigt trevlig dukning, speciellt om man har sett till att få en bra mix av gäster vid varje bord - gärna några som redan känner varandra eller har något gemensamt.
– Små, runda bord känns mer informellt jämfört med ett långbord, men vissa tycker att man tappar känslan av alla tillhör samma sällskap när man sitter vid olika bord, menar Heidi.
Skeptisk till eget bord för brudpar och föräldrar:
– Jag tror att många har sett det på film och tycker att det ser fint ut. Men middagen är oftast 4-6 timmar lång och då kan det bli tråkigt för dem vid huvudbordet att ha så få att prata med. Jag råder brudpar till att bjuda in flera till huvudbordet så att de även kan ha lite roligt själva. Huvudbordet kan också vara runt, men då blir det inte så enkelt för gästerna att se brudparet och det är ju synd.
Hästsko
Hästskoformen eller u-formen på bordet är vanligare vid dop och andra festligheter då det är färre gäster.
– Det blir lite märkligt att låta femtio personer sitta i en hästsko, tycker Heidi.
E-form
E-formen på borden passar bra till ett bröllop med många gäster och är mer social än hästskoformen, eftersom man sitter närmare varandra.
Långbord
Långbord borde vara mer populärt tycker Heidi:
– När man dukat upp ett långbord blir det en verklig wow-effekt när man ser lokalen, menar hon,
– Då är borden bredare och vi kan dekorera mer storartad och överdådigt, med stora kandelabrar och generösa blomsterdekorationer. Jag tycker också att det är mer högtidligt och stiligt med ett långbord, lite kungligt.
Dessutom sitter gästerna mer samlat och får en känsla av att alla är på samma fest. Men även här är man beroende av antalet gäster, hundra gäster blir för mycket vid ett långbord.
Men även om långbordet känns lite ståtligare så kan det också kännas allt för formellt och stelt, och gästerna blir begränsade till att bara prata med sin bordsgranne.
Ta hänsyn till det praktiska
Om ni tänker ha buffé på bröllopet bör ni arrangera borden så att det blir praktiskt för gästerna. Det bör vara enkelt för dem att gå fram och tillbaka från buffébordet. Blir det trångt så att det måste knöla sig förbi varandra, kan det hända att de inte orkar att förse sig lika många gånger som det skulle vilja. Det är inte heller så bekvämt att sitta klistrad vid bordet för att man måste låta folk komma förbi bakom stolen.
Att man sitter bra och inte för trångt är för övrigt viktigt oavsett. Under en lång bröllopsmiddag vill vissa gäster kanske ta en rökpaus, gå på toaletten eller kanske bara bättra på läppstiftet. Då är det bra om det är enkelt att lämna bordet och man slipper att störa alla andra på vägen som måste lämna plats.
Bordplaceringen
Det finns alltså fördelar och nackdelar med de flesta alternativen, oavsett om du väljer långbord, småbord, E-form eller U-form. Det viktigaste, oavsett vilken bordstyp ni väljer, är att ni gör en genomtänkt bordsplacering så att alla sitter bredvid människor som de trivs med. Bordsplaceringen kan vara en svår nöt att knäcka, med släkt från båda sidor som kanske inte känner varandra och tillhör flera olika generationer.
– Även om det känns lite som en kliché så kan det vara en bra idé att dela ut några engångskameror , frågesporter och roliga vitsar som gästerna kan underhålla sig med om samtalsämnena skulle tryta, säger Heidi.
Men där slutar brudparets ansvar - gästerna får själva se till att de kommer laddade och vid gott humör till bröllopsmiddagen. Och det gör som tur är de flesta!