En borgerlig vigsel behöver inte innebära ett enklare bröllop. Nej, det kan innehålla precis samma storslagna fest som ett kyrkobröllop. Så håll inte tillbaka, go all in!
Text: Jeanette Henriksson
Foto: Aprilante / Artem and Victoria Popovy/shutterstock.com
Ni bestämmer!
Ett bröllop är verkligen livets fest. En del väljer att viga sig traditionellt med kyrklig vigsel, även om de kanske inte är troende. Andra föredrar borgerlig vigsel utan religiösa inslag. Vad ni väljer är ert privata beslut, ingen ska få välja åt er. Om valet faller på en borgerlig vigsel så tro inte att det inte kan bli lika traditionellt och storslaget som vid en kyrklig vigsel. För det kan det. Ni, bara ni bestämmer hur er stora dag ska se ut.
Tärna och bestman
För de flesta som ska ha en kyrklig vigsel är det självklart att välja tärna/ tärnor och bestman. Att ha en toastmaster som dirigerar bröllopsfesten och ett värdpar som tar hand om bröllopsgästerna, har koll på O.S. A och andra praktiska saker. Men varför bara vid en kyrklig vigsel? En borgerlig vigsel kan innehålla allt det där och lite till. Bröllopsfesten kan vara lika storslagen med tre-rättersmiddag, traditionella, känslosamma tal och bordsplacering. Ni kan bjuda så många gäster ni vill och festen kan hålla på till långt in på natten.
Vigselsceremonin
Själva ceremonin kan ni i princip genomföra vart ni vill, ute eller inne, på en vacker plats som betyder något för er båda. Den kan innehålla vacker sång och musik, vackra dikter och ni kan skriva egna personliga löften som ni läser upp för varandra. Era tärnor och er bestman kan vara med under ceremonin liksom alla era gäster. Bröllopsringarna kan vara precis som ni vill och ni kan trä dem på varandras fingrar när ni läser era löften till varandra. Kanske väljer ni en borgerlig vigsel för att en av er, eller båda, har varit gift/ gifta tidigare. Låt inte heller det hindra er från att få precis det bröllop ni drömmer om. Det är ni nu, en ny union ska ingås. Ska inte det firas?
Förberedelser
Att ha ett stort bröllop med många gäster kräver förberedelser oavsett om vigseln ska vara kyrklig eller borgerlig. Det finns även vissa praktiska saker som måste vara klara innan vigseln, för att den ska bli giltig rent juridiskt.
Oavsett vilken typ av vigselceremoni ni väljer så gäller samma juridiska lagar. Är man ett gift par, har man ansvar för varandra, inte minst ekonomiskt. Är det några äktenskapsförord eller annat som ska skrivas, gör det innan bröllopet. Detta kan vara en känslig fråga att ta upp med sin älskade, men gör det på ett snyggt sätt och utifrån omsorg. Bestäm plats och vigselförrättare i god tid och boka festplatsen gärna redan ett år innan.
De populäraste platserna, vigselförrättarna och datumen fylls snabbt. Alla som vill gifta sig måste göra en så kallad hindersprövning. Den skickas in till Skatteverket och måste godkännas innan vigseln.
Underskatta inte tiden
Andra praktiska saker som måste planeras i god tid är att välja klädsel. En bröllopsklänning har normalt en leveranstid på ca 4-6 månader. Gå till en etablerad brudbutik och beställ din bröllopsklänning. Personalen där är proffs och kan hjälpa dig att hitta rätt klänning och du får precis det du förväntar dig när du hämtar den. Brudgummen har också rätt att känna sig som världens stiligaste på sin stora dag. Så samma sak gäller för hans klädsel, var ute i god tid och köp kläderna i butik.
Glöm inte bilder!
Att föreviga bröllopet är för de flesta brudpar självklart. Bilderna ska ju pryda er vägg länge och få era att minnas er bröllopsdag. Duktiga bröllopsfotografers almanackor fylls snabbt, så boka i tid och tänk på hur viktiga bilderna är. Lämna inte över det till morbror Jan som gillar att ta bilder. Nej låt ett proffs ha det ansvaret.
Vad ni än väljer för vigsel, go all in och gör er bröllopsfest till en dag att minnas. Det är ni värda!