Inget brudpar vill ha fem brödrostar i bröllopspresent och ingen gäst vill komma med samma present som någon annan. Men hur undviker man det på ett snyggt sätt? Lugn, bara lugn. Bröllopsmagasinet har lösningen.
Text: Lina Isaksson Foto: shutterstock.com
Alla som får en inbjudan till ett bröllop ska enligt etiketten ge en present till brudparet. Om du får en inbjudan men inte kan komma, bör du ändå skicka en present. Men den kan vara lite enklare och ärligt talat lite billigare. Om inte brudparet väljer att hålla lysning, lämnas presenterna i samband med bröllopsfesten. Bjuds du på lysningskaffe, lämnas presenten där och då.
Den traditionella brödrosten har under de senaste åren fått stryka på foten för andra, kanske lite mer personliga presenter. Idag finns ett helt hav av olika alternativ, vilket inte har gjort saken lättare. Som gäst vill du förstås komma med en unik present som inte fyra andra gäster också har med sig. Och som brudpar är det kanske inte så roligt att få dubbletter, eller att få en massa saker som ni redan har eller som ni inte har användning av.
Att skriva en önskelista är att rekommendera. En del kan tycka att det känns lite pinsamt och girigt att lista saker som man vill ha. Men en önskelista är faktiskt till stor hjälp för dina gäster. De som vill kan ju ändå hitta på något eget att ge er, medan de som behöver lite hjälp kan få det.
Idag är det möjligt att lämna önskelistor hos de flesta butikskedjor. När någon köper något från listan bockas det av och nästa gäst får möjlighet att välja något annat. Ett annat alternativ är att lämna önskelistan till värdparet eller någon annan som är inblandad i bröllopet. De personerna kan då tipsa om lämpliga presenter till dem som frågar.
Allt fler brudpar skapar idag också sin egen bröllopshemsida. Den är en utmärkt plats, inte bara för information om vigseln och dagen i allmänhet, utan även för en önskelista. Tänk bara på att de gäster som inte använder Internet, till exempel farmor eller morfar, också ska kunna få samma information fast muntligt eller på papper.
En önskelista bör vara så varierad som möjligt och tänk också på att önska er presenter i flera olika prisklasser. En del gäster kanske vill välja ett billigare alternativ, medan andra som står er närmare kanske vill lägga lite mer. Vissa kanske också vill lägga ihop, så var inte rädda för att önska er något större och lite dyrare. Tänk också på att vara tydliga med det ni önskar er. Porslin, glas och bestick är populära bröllopsgåvor och för att det inte ska bli fel är det viktigt att vara tydlig med storlek, märken och antal. Annars kanske ni står där med 16 snapsglas i tre olika modeller och inte ett enda vinglas.
Men vissa presenter öppnar förstås för lite större frihet. Varför inte önska sig en upplevelse tillsammans? Kanske en romantisk slottsweekend, en vågad fallskärmshoppning eller en mysig helkväll på stadens finaste restaurang. Det är inte så dumt att dra iväg på något sådant när bröllopet är över och vardagen smyger sig in i ert nya liv som man och hustru.